Shopping Cart

Šta je NAS i da li vam je potreban?

Šta je NAS i da li vam je potreban?

Živimo u dobu mreža i interneta, gdje je sve veći broj uređaja povezan jedan sa drugim. Ovom prilikom konkretno diskutujemo o skladištu i na koji način je ono povezano sa vašim računarom. Kod većine korisnika to je hard disk koji je integrisan diretkno u računar. Da li postoji još neki način pristupanja skladištu pored toga? Čuli ste za eksterne HDD-ove, ali tu je i još bolje rješenje - NAS.

Autor: Dragoljub Radovanović (izvor: Benchmark)

Ovo je tema koja se ne pojavljuje tako često na sajtovima kao što je Benchmark, jer naizgled nije toliko popularna kao recimo grafičke karte, procesori, SSD-ovi, matične ploče, itd. Šta to može biti toliko zanimljivo kod skladišta uopšte? Imamo hard disk(ove) za skladištenje podataka u našim računarima, neko koristi i SSD u kombinaciji sa hard diskom zbog boljih performansi sistema i programa, ali to je otprilike to. Šta tu može biti bolje i drugačije? Recimo da hard disk ne mora obavezno biti unutar kućišta naših desktop računara.

Da li mislimo na eksterne hard diskove unutar sopstvenih kućišta ili dock stanice koje povezujemo putem USB-a? Ne baš. To jeste jedan od primjera gdje HDD nije u kućištu vašeg PC-a, ali postoji i nešto napredniji način pristupa podacima, a to je upravo NAS. Šta je uopšte NAS? To je skraćenica za pojam Network Attached Storage ili slobodno prevedeno na naš jezik - umreženo skladište. Zašto bismo uopšte željeli da umrežimo naše skladište, šta dobijamo tim potezom u odnosu na klasičan način povezivanja hard diska SATA kablom direktno na matičnu ploču računara? Postoje zapravo brojne prednosti o kojima ćemo diskutovati u ovom članku.

U današnje vrijeme većina porodica u svom domu nema samo jedan računar, već ih u zavisnosti od broja članova domaćinstva ima nekoliko, bilo u vidu desktop konfiguracije ili laptopa. Dodajte na to da pored računara neko ima i tablet, i sasvim sigurno i svoj pametni telefon. Pričamo o minimum dva ili tri uređaja koji se povezuju na router koji im pruža pristup internetu, bilo žičnim ili bežičnim putem. Pod uslovom da ne podignete neki virtualni server na računaru na kojem je hard disk, ograničavate pristup tim podacima samo na jednog korisnika, onog koji koristi taj računar.

Jedna od brojnih prednosti umreženog skladišta jeste da je NAS zapravo centralizovano rješenje, koje baš zbog toga što je umreženo pruža pristup podacima svim korisnicima na kućnoj mreži. NAS je uređaj koji je u suštini server. To je kućište sa hard diskovima koje se povezuje uz pomoć LAN kabla na vaš ruter. Malo je komplikovaniji uređaj od toga, jer ima i više komponenti, kao što su sopstveni procesor i RAM, kao i sopstveni operativni sistem, faktički je riječ o minijaturom PC-u. NAS dolazi u raznim konfiguracijama, može recimo imati samo jedno mjesto za hard disk, češća varijanta je sa dva mjesta, ali može imati i četiri "slota" za hard diskove, ili čak osam mjesta za ozbiljnije namjene i potrebe za ogromnim skladištem.

Priča oko NAS-a je dosta kompleksnija od pukog pristupanja podacima preko kućne mreže, to je samo jedna od mogućnosti. Dakle, ima svakako svojih prednosti da recimo svaki član porodice ima direktan pristup fotografijama, video fajlovima, muzici, koji se nalaze na jednom takoreći kućnom serveru, ali ima i drugih beneficija. NAS u jednu ruku može biti kao multimedijalni DLNA server koji će strimovati filmove, muziku ili fotografije na vaš televizor, tablet ili pametni telefon, i to potpuno nezavisno od bilo kakvog računara koji bi u nekom drugom scenariju morao biti uključen da bi nudio ovakve DLNA mogućnosti pomoću nekog virtualnog servera.

Pošto je NAS u suštini fizički server u koji stavljate hard diskove, a povezan je na vaš router, to znači i da dobija pristup internetu, pa se podacima ne mora pristupati isključivo preko mreže u sklopu vašeg doma. Odlična stvar sa NAS-om je da imate i daljinski pristup, tako da čak i kada ste van kuće, gdje god da imate pristup internetu, možete pristupiti vašim podacima. U neku ruku NAS se može posmatrati i kao personalni Cloud, kao što je Dropbox, OneDrive, Google Drive, itd, samo što ovdje imate na raspolaganju terabajte i terabajte skladišta, zapravo koliko god velike hard diskove koristite u NAS-u, i to sve bez ikakvih mjesečnih pretplata. Jedini dodatni trošak kod NAS-a jeste struja koju zahtjeva da bude operativan, ali uglavnom je riječ o vrlo štedljivim potrošačima, pa su ti troškovi neznačajni.

Bezbjednost

Sljedeća od brojnih prednosti koje ovaj vid umreženog skladišta nudi jeste bezbjednost fajlova. Razlog zašto uopšte postoji i više mjesta za hard diskove u NAS-u jeste da drugi disk služi kao backup prvog. Kod NAS sistema može se podesiti da jedan hard disk bude takoreći "ogledalo" drugog, tačnije da se svi podaci koje upisujete na jedan disk u isto vrijeme kopiraju i na drugi. Na taj način, ukoliko jedan hard disk strada, nećete izgubiti važne podatke, jer su oni bekapovani na drugom disku. Naravno, možete se pri korišćenju više diskova uvijek odlučiti za RAID vezu, gdje nećete imati bezbjednost podataka, ali ćete imati dvostruko veću količinu prostora za skladištenje podataka.

Takođe, zašto je prednost koristiti hard diskove unutar NAS uređaja umjesto u samom kućištu računara, jeste eliminisanje buke blizu vas koje bi hard disk ili više diskova pravili usljed korištenja, takođe i povećana temperatura u računaru jer se diskovi usljed rotacije zagrijavaju. NAS možete staviti bilo gdje u vašem domu, na mjestima dalje od vas, a to određujete dužinom LAN kabla, tako da NAS može biti u potpuno drugoj prostoriji, a da i dalje bude povezan sa vašim routerom. Tako da recimo kao autor teksta, u vašem računaru možete koristiti samo SSD, a sve ostalo skladištiti na hard diskovima u NAS-u.

Pošto je NAS u jednu ruku i server, podešavanjima i upravljanju fajlovima pristupamo preko browsera unošenjem njegove IP adrese. Naravno, ne može svako da pristupi tako lako svim ovim podacima, jer je potrebno dodjeliti korisničko ime i šifru za pristup, tako da recimo samo osoba koja ih posjeduje može biti administrator, a postoji i još dodatnih zaštita, kao što je SSL certifikat. U zavisnosti od proizvođača i konkretnog modela, NAS može da pokreće razne aplikacije, ponašati se kao media server, biti download mašina, pa čak i stanica za virtualizaciju drugih operativnih sistema. Naravno, za dobru virtualizaciju treba imati nešto moćniji NAS, tačnije jači procesor i veću količinu RAM-a.

Neki od nedostataka NAS-a u odnosu na klasičan scenario gdje je hard disk unutar računara jeste to što se transfer i pristup podacima oslanja na brzinu Ethernet mreže. Dakle, ukoliko želite da kopirate neki fajl direktno na vaš računar, suočićete se sa limitacijom brzine vaše ugrađene LAN kartice na ploči, a obično je to Gigabit standard. To je u boljem scenariju kada je PC sa routerom povezan LAN kablom, brzina kopiranja bežičnim putem će biti sporija. Takođe, eksterni hard diskovi koji se kače na računar preko USB 3.0 porta ponudiće vam znatno brži transfer podataka u odnosu na LAN vezu koju koriste NAS uređaji.

To je slučaj kada želite da kopirate fajlove direktno na NAS ili da iskopirate nešto sa njega, a kada je u pitanju strimovanje fajlova na televizor, smartfon ili tablet, u najvećem broju slučajeva to će funkcionisati bez problema. Pričamo o ulozi NAS-a kao media servera, koji će strimovati muziku, filmove ili fotografije na razne uređaje koje imate. U zavisnosti od brzine i standarda vašeg rutera, bežično strimovanje video fajlova visokog kvaliteta može biti glatko, ali i ne mora, dok će svaki uređaj povezan žično, tačnije LAN kablom, bez problema (sjeckanja) reprodukovati bilo koji sadržaj.

Zaključak

Prednosti korištenja NAS sistema su zaista brojne kao što i sami vidite, a nekako stičemo utisak da ih u svom domu ne koristi veliki broj takoreći "prosječnih" korisnika. Smatramo da ih ipak više koriste napredniji korisnici, iako nema puno stvari koje su komplikovane u korištenju NAS-a. Nije potrebno nikakvo ogromno predznanje oko servera, sve je danas uprošteno do te mjere da ih svako može koristiti.

NAS je odličan zbog toga što je centralizovano rješenje za skladištenje podataka, pa svaki uređaj veoma lako dobija pristup istim, baš zbog toga što je skladište povezano na vaš kućni router.Vijesti i savjeti

Saznajte najnovije informacije iz svijeta tehnologije ili pročitajte korisne savjete pri kupovini laptopa, mobitela, bijele tehnike, kućanskih aparata ili auto opreme.
  • 06/06/2018

Vodič za kupovinu 4K televizora

Televizori su multimedijalni centar svakog doma, posebno u današnje vrijeme kada su televizori ozbiljno napredovali, kako po pitanju dimenzija, tako i na polju tehnologije.
Pročitaj više
  • 06/05/2018

AMD na Computex donosi Vega 20 na 7nm, uz 32GB HBM2 memorije

Sajt TweakTown izvještava da je preko industrijskih izvora saznao da AMD planira objavu svoje osvježene Vega 20 linije grafičkih karti tokom Computex 2018. konferencije.
Pročitaj više
  • 06/06/2018

Intel do kraja godine donosi CPU sa 28 jezgara

Tokom svoje Computex konferencije za štampu, Intel je najavio da do kraja godine planira da objavi 28-jezgarni CPU
Pročitaj više
  • 06/06/2018

Snapdragon 850 za Windows 10 prijenosnike

Snapdragon 850 je zvanično objavljen i kasnije tokom godine se očekuje u prvim laptopovima i 2-u-1 uređajima. Čipset je praktično unaprijeđena verzija Snapdragon 845 procesora, koji se može naći na premijum telefonima, a zamjeniće Snapdragon 835 čip koji je ranije pokretao Windows-on-ARM uređaje.
Pročitaj više
Nema tagova